Veel gestelde vragen

Al sinds de verkoop van ons allereerste Seepje in 2014, houden we bij wat ons zo al gevraagd wordt. Hieronder vind je de meest gestelde vragen op ’n rijtje. Staat jouw vraag er niet tussen, wil je wat meer informatie of heb je zin om te babbelen? Neem gerust contact met ons op!

Over Seepje

 • Hoe kan ‘t dat schillen mijn was doen?

  De schillen van de Sapindus mukurossi vrucht bevatten een natuurlijke vorm van zeep, saponine genaamd. In jouw wasmachine komen ze met water in aanraking, waardoor ze dit zeep spontaan vrijlaten! In technische termen… De molecuul van saponine bevat een waterlievend gedeelte en een vetlievend gedeelte. De saponine hecht zich als het ware aan het vuil en tegelijkertijd aan het water, waardoor het vuil weggespoeld kan worden. Daarnaast verlaagt saponine de wateroppervlaktespanning waardoor water nog beter vuil kan verwijderen. Hier vind je meer informatie over het wassen op basis van onze superschillen.

 • Is Seepje geschikt voor de gevoelige (baby)huid?

  Wij raden Seepje ‘Gewoon neutraal’ aan voor mensen met een gevoelige huid. Je wast dan enkel en alleen met superschillen, zonder natuurlijke geurstoffen. De pH-waarde van de schillen is 4,5 – 5,5. Bovendien zijn de schillen hypoallergeen en werken ze antibacterieel. Meer over de huid en wasmiddel lees je in ons blogje.

 • Waar is Seepje te koop?

  Met 2100 verkooppunten in Nederland en België zit er vast ook een verkooppunt bij jou in de buurt, neem een kijkje op www.seepje.nl/verkrijgbaarbij. Of plaats een order in onze webshop!

 • Ik zou graag met Seepje samenwerken. Hoe kan ik het beste contact opnemen?

  Leuk, samen gaan we voor een schonere én mooiere wereld! Je kunt ‘t beste contact opnemen met Melanie, door een mailtje te sturen naar melanie@seepje.nl of haar te bellen op 06-42861259.

  We verstrekken op dit moment geen gratis mini Seepjes ter promotie van evenementen.

   

 • Ik zou graag jullie was- en poetsproducten verkopen. Hoe kan ik het beste contact opnemen?

  Leuk, samen gaan we voor een schonere én mooiere wereld! Je kunt ‘t beste contact opnemen met Sanne, door een mailtje te sturen naar sanne@seepje.nl of haar te bellen op 06-30642075.

   

 • Waar kan ik het Seepje handzeep en -lotionsetje kopen?

  Wat leuk om te horen dat je enthousiast bent over onze handzeep en -lotion! Deze producten zijn exclusief in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij gemaakt en worden als prijs uitgedeeld aan winnaars van de loterij.

Wasvragen

 • Hoe werkt Zeep eigenlijk?

  Zeep bestaat, net als al het andere op deze aarde, uit hele kleine deeltjes, ook wel moleculen genoemd. Een kant van dit zeepmolecuul is waterafstotend, net zoals een vette vlek. De andere kant is waterlievend, deze kant is dus gek op water. De ene kant van de zeepmolecuul hecht zich aan de vette vlek, de andere kant richt zich op water. Zeep vormt op deze manier een brug tussen water en vet, waardoor de vlek uit de kleding kan losweken.
  Dat is ’t geheim van Zeep!

 • Hoe kan ’t dat ik geen sop in de wasmachine zie?

  Wat een goede vraag! De hoeveelheid sop in de trommel zegt niets over de waskracht. De reinigende werking zit ‘m in het water vermengt met zeep, hierover lees je meer in bovenstaande vraag. Om deze reden maken wij geen gebruik van onnodige schuimversterkers en laten we onze superschillen, en overige natuurlijke ingrediënten, jouw was doen. We raden wel aan bij gebruik van de schillen de trommel niet té vol te stoppen. De Seepje schillen hebben ruimte nodig om met water in aanraking te komen en hun saponine los te laten, de natuurlijke vorm van zeep die jouw was schoon én zacht maakt.

 • Als je met schillen wast, zitten deze tijdens het spoelen in de wasmachine nog steeds in de trommel. Komt er dan nog zeep vrij?

  Klopt, als je wast met schilletjes blijven deze de hele wasbeurt in de trommel. In verhouding komt er tijdens het spoelen minder zeep vrij dan tijdens het wassen, omdat de schillen bij een grote hoeveelheid koud water amper saponine loslaten. Het doel van de spoeling is enerzijds het wegspoelen van vuil, anderzijds het afvoeren van zeepresten. Deze zeepresten zijn in geval van reguliere wasmiddelen vaak niet goed voor de huid. De Seepje schillen zijn echter pH-neutraal en hebben een verzachtende werking op het wasgoed. Laat maar lekker draaien!

 • Hoe geef ik mijn wasmachine een opfrisbeurt?

  Wanneer je vaak koud wast, blijven wasmiddelresten en vetluis achter in de wasmachine. Daarom is het verstandig eens in de 2 à 3 maanden een kookwasje (90 graden) te draaien, eventueel met schoonmaakazijn. Of maak ‘ns gebruik van een milieuvriendelijke wasmachinereiniger.

 • Kan ik de etherische dennen- en lavendelolie die bij jullie superschillen zitten, ook los kopen?

  Helaas zijn onze flesjes olie niet los verkrijgbaar. Ons advies is dan ook om maar een paar druppeltjes te gebruiken, meer is niet nodig. Wij hebben onze etherische oliën veelvuldig getest en het blijkt dat deze goed te gebruiken zijn in combinatie met de superschillen. Kies je toch voor een andere etherische olie, raden wij aan deze eerst te testen door bijvoorbeeld een oud kledingstuk te wassen voordat je er een volle was mee draait.

 • Kan ’t dat mijn witte was wat valer wordt door het wassen met schillen?

  Als je met onze superschillen wast, was je 100% natuurlijk. In reguliere wasmiddelen zitten vaak optische witmakers en bleekmiddelen, hier maak je dus geen gebruik meer van. Hierdoor kan het op lange termijn voorkomen dat de witte was wat valer wordt. Maar niet getreurd, we hebben een paar wastips! Was de witte was echt alleen met de witte was, dus een wit T-shirt met blauwe streep, kan al afgeven. Je witte was een oppepper geven? Hiervoor is zuurstofbleekmiddel het meest milieuvriendelijke alternatief.

 • Is het nodig een wasverzachter te gebruiken bij jullie producten?

  Het natuurlijke zeep van de schillen heeft een verzachtende werking op het wasgoed. Het is dus niet een vereiste om een wasverzachter te gebruiken wanneer je met onze schillen of vloeibare wasmiddelen wast. Ken je onze 100% natuurlijk wasverzachters al? Die maken je wasje nóg zachter…

 • Is er een manier om bij te houden hoe vaak ik de schillen heb gebruikt?

  Je kunt onze superschillen 3x gebruiken, maar iedereen raakt wel eens de tel kwijt. Bij onze Seepje schillenverpakkingen vind je een flyer met daarop een turflijstje. Gewoon even afvinken, dus! Een downloadbare versie vind je hier!

 • Ik ben mijn waszakje kwijt, wat nu?

  Oeps! Dat kan natuurlijk gebeuren. Op seepje.nl/waszakje kun je kosteloos een nieuwe aanvragen.

 • Welke productvariant is het meest geschikt voor zijde?

  Onze superschillen zijn ‘t meest geschikt voor zijde. De geurvariant maakt hierbij niet uit! De vloeibare Seepjes zijn niet geschikt voor zijde maar wel voor…

 • Koude Wolwasjes! Welke productvariant is daar ‘t meest geschikt voor?

  Alle Seepjes zijn geschikt voor (koude) wol wasjes, zowel onze superschillen als vloeibare wasmiddelen. Meer weten over het wassen van wol? Lees ons blogje!

Impact

 • Hoe draagt Seepje bij aan een schonere én mooiere wereld?

  Seepje gebruikt alleen de beste ingrediënten uit de natuur, zoals onze Nepalese superschillen. Door daar een eerlijke prijs voor te betalen krijgen de Sapindus bomen meer waarde en blijven ze behouden, en dragen we bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de Nepalese medewerkers. Daarnaast worden de producten in Nederland verwerkt en verpakt door mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Ook hebben onze ingrediënten een significant lagere impact op het afvalwater dat vanuit jouw huis ‘t riool instroomt. In het Bonte Jaarverslag hebben we onze eerste stappen gezet om de impact  van Seepje concreet in kaart te brengen.

 • Waar zijn jullie verpakkingen van gemaakt?

  We kiezen al onze verpakkingssmaterialen bewust. Onze flessen zijn gemaakt van gerecycled HDPE-plastic uit Nederland, 97% om precies te zijn. De verpakking van de schillen is van karton en het zakje waar de schillen inzitten, is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic, dat bestaat uit polymelkzuur. Dit wordt gewonnen uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen (zoals suikerriet en maiszetmeel). Gaaf, hè?!

 • Seepje haalt de schillen uit India en Nepal, hoe wordt het vervoer geregeld en is dat dan wel milieuvriendelijk?

  De superschillen worden op basis van duurzame biobrandstof van de haven in India naar Nederland vervoerd. Dit zijn 2e generatie biobrandstoffen, gemaakt van afval- of reststromen. Zo voorkomen we op jaarbasis zo’n 1.400 kg CO2-uitstoot. Lees hier meer over onze samenwerking met The GoodShipping Program.

 • Is Seepje vegan en/of dierproefvrij?

  De Seepje superschillen, wasverzachters, allesreinigers en afwasmiddelen zijn vegan. Dat betekent dat ze geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. We zijn bezig met een aanpassing in de formulering van het vloeibare wasmiddel en hopen deze in 2019 vegan (geregistreerd) te krijgen. Houd ons briefje in de gaten voor updates! Voor al onze producten geldt dat ze vrij zijn dierproeven: we eisen dat de ingrediënten die we gebruiken dierproefvrij zijn en controleren hier actief op bij onze leveranciers en in hun keten.

Webshop bestelproces

 • Waar blijft mijn bestelling?

  Als je een bestelling hebt gedaan in onze webshop ontvang je als eerste een bevestiging van ons! Wanneer het product verzonden is, ontvang je een verzendbevestiging, hierin staat een Track & Trace-code waarmee je het pakketje kunt volgen. Wacht je al langere tijd op je bestelling en werkt de code niet of is de status onveranderd, neem dan gerust contact met ons op! Stuur een mailtje naar bestel@seepje.nl of bel naar 085 060 5000. Dan zoeken wij uit waar je was- en poetspakket uithangt.

Een Brief van Seepje: alleen voor de échte waskanjers! Hoor jij daarbij?

Ja! Misschien later

Een brief van Seepje

Nieuwe producten, acties en wastips: Melanie houdt je maandelijks op de hoogte!

Een brief van Seepje

Nieuwe producten, acties en wastips: Melanie houdt je maandelijks op de hoogte!

Een brief van Seepje

Nieuwe producten, acties en wastips: Melanie houdt je maandelijks op de hoogte!

Een brief van Seepje

Nieuwe producten, acties en wastips: Melanie houdt je maandelijks op de hoogte!

Schrijf je net als 16.000 Seepje fans in voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Nieuwe producten, acties en wastips: we houden je maandelijks op de hoogte! In de bevestigingsmail ontvang je jouw 10% kortingscode.

Misschien later

Neue Produkte, Angebote und Waschtipps: Wir halten dich monatlich auf dem Laufenden!

Vielleicht später

Een brief van Seepje

Nieuwe producten, acties en wastips: Melanie houdt je maandelijks op de hoogte!