Wassen: zo moet ‘t!

Wassen; de één doet het zonder erover na te denken, de ander heeft het nog nooit gedaan. Voor die laatste club hebben we een handleiding geschreven. Want, van wie kun je wassen nu beter leren, dan van de wasfanaten van Seepje… 3, 2, 1, wassen maar!

Leestijd: 3 minuten

 

 ⠀

1. Soort zoekt soort

Het sorteren van het wasgoed is hoe dan ook de eerste stap. Hierbij let je op het volgende:

Wassymbolen

Op het wasetiket staat informatie over hoe je het kledingstuk in kwestie het beste kan behandelen om het zo mooi mogelijk te houden. Er staan vier iconen op, en ‘t eerste icoon gaat over wassen!

Kleur

De witte en de bonte (gekleurde en donkere) was moeten apart gewassen worden. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de kleuren overlopen. Daarnaast beschikken de verschillende soorten wasmiddel over andere eigenschappen. Zo is ons vloeibare wasmiddel voor de bonte was toegespitst op kleurbehoud, en die voor de witte was speciaal ontwikkeld voor… Je raadt het niet: witte was! Om het sorteren wat soepeler te laten verlopen, zou je kunnen kiezen voor twee wasmanden.

Tip: Geshopt? Vaak moet dit de eerste (paar) keer apart worden gewassen. Nieuw textiel laat de eerste wasjes vaak meer kleurstof los.

Temperatuur

Het getal dat in het icoon staat, geeft de aanbevolen watertemperatuur aan. Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Wassen met Seepje gaat al goed vanaf 20 graden.

Materiaal

Van welke stof is het gemaakt? Dat bepaalt straks het geschikte wasprogramma. Wol bijvoorbeeld, is een delicate stof die extra aandacht en liefde vereist. Zoveel, dat we er apart een blogje over schreven!

Tip: Het is een goed idee om ritsen te sluiten en zakken te controleren. Deze kunnen schade aanrichten aan het wasgoed of de trommel. Draai shirts met opdruk en spijkerbroeken binnenstebuiten voor het wassen.

 ⠀

2. Wasmiddel doseren

Nadat je de trommel goed vol met wasgoed hebt gestopt is het tijd om ‘t wasmiddel toe te voegen… Probeer hierbij overdoseren te voorkomen! Het is niet goed voor de kleding en het wasgoed, jouw portemonnee én het milieu. Voor een standaard wasje met Seepje vloeibaar, bijvoorbeeld, heb je 50 milliliter wasmiddel nodig. Trouwens, waar moet dat goedje nou in? De wasmiddellade beschikt doorgaans over drie compartimenten, allen met een eigen markering. Die met twee streepjes is voor de hoofdwas, deze moeten we hebben!

Voor extra zachtheid, voeg je onze Seepje wasverzachter toe!

3. Zapp naar het juiste wasprogramma, en draaien maar!

Op basis van wat je in de trommel hebt, bepaal je het programma. Het aantal beschikbare wasprogramma’s verschilt per wasmachine. Het belangrijkste programma is de hoofdwas, en hierin wordt vaak onderscheid gemaakt op materiaal; katoen, synthetisch of fijne was zoals wol en de anti-kreukoptie. Heeft jouw wasmachine een eco-stand? Gebruik ‘m! Het eco-programma heeft een iets lagere temperatuur dan de temperatuur die is ingesteld, daarom is de duur langer. Toch is wassen op 40 of 60 graden met eco-stand veel zuiniger.

Staat ‘ie aan? Wat goed! Tijd om lekker te ontspannen.

 ⠀

4. Bijna klaar…

Piep piep! Haal het schone wasgoed zo snel mogelijk uit de trommel, dan komt die Vers geperste lente geur optimaal tot z’n recht…

Zo, weer wat geleerd! Je mag jezelf bij deze officieel tot de club van Seepje waskampioenen rekenen. Nog meer was- en poetsplezier? Schrijf je in voor ons maandelijkse briefje. Is jouw vraag over wassen met Seepje nog niet beantwoord? Kijk ‘ns tussen onze Veel gestelde vragen, of neem contact op!

Ik wil meer wasplezier!

← Terug naar overzicht