'n Schone toekomst

Seepje wast, poetst en boent de toekomst schoon! We maken duurzame was- en reinigingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals de Sapindus mukorossi vrucht. Je weet wel, die schuimende superschillen! We willen zoveel mogelijk impact maken met onze Seepjes, voor jouw was- en poetsplezier én voor ‘n mooiere en schonere wereld.

Lees ons bonte Jaarverslag

We blikken terug op een jaar waarin impact maken meer dan óóit onze missie was. En dat hebben we natuurlijk niet alleen gedaan! Nieuwsgierig naar welke impact jij met jouw wasjes en poetsjes maakt? Klik hier!

Op weg naar 100% natuurlijk

We innoveren en lopen voorop in het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Meer dan 99% van onze ingrediënten is van natuurlijke oorsprong. Dat vinden we belangrijk, want het gebruik van fossiele grondstoffen houdt 'n keer op.

Lees meer

Bij het selecteren en ontwikkelen van onze natuurlijke ingrediënten, staan drie dingen hoog op ons lijstje: de herkomst van ingrediënten, jouw gezondheid en de gevolgen voor het milieu. In totaal vervangen we, met alle Seepjes bij elkaar, flink wat synthetisch was- en poetsmiddel! En da’s wel zo duurzaam, want wist je dat er vaak onnodig veel fossiele grondstoffen in was- en poetsmiddelen zit? Door te wassen met Seepje bespaar je pér wasje ‘n plastic tasje aan aardolie! Ongelooflijk, hè?! In 2021 hebben we samen 27 miljoen plastic tasjes aan aardolie bespaard. Gewoon, door te wassen met 99,81% natuurlijk wasmiddel!

We gebruiken alleen 100% natuurlijke geurstoffen in onze producten, onze vaste zepen bevatten 0% plastic en onze wasverzachter is de eerste die 100% natuurlijk én vegan is verklaard. Dit soort effectieve innovaties zijn beschikbaar voor alle andere producenten om te gebruiken. Gaaf, toch?

Op onze verpakkingen vind je alle ingrediënten terug, in normale-mensen-taal! En is ‘t Ecocert-logo je weleens opgevallen? Dit internationale keurmerk bevestigt dat meer dan 99% van onze ingrediënten van natuurlijke oorsprong is. Precies weten wat er in onze Seepjes zit? Wij zijn er open over.

Eerste Fair Trade was- en poetsmerk van Europa

De zeep van de Sapindus mukorossi schil geeft onze Seepjes hun unieke reinigingskracht! De schil groeit in overvloed aan bomen in de Himalaya. Zo hebben we in 2022 bij 150 schillenboerinnen ingekocht.

Lees meer

Onze Impactheldin Ilse heeft in 2022 Nepal bezocht. Daar heeft ze onze schillenboeren ontmoet en met boerencoöperaties en instanties om de tafel gezeten om te zien hoe we nóg meer impact kunnen maken door goed te luisteren naar hun behoeften. We zijn al heel ver, maar willen graag nog meer aandacht besteden aan:

●      Meer direct contact met individuele boeren en eventuele coöperaties. Zo weten we zeker dat die eerlijke prijs zich laat vertalen in een leefbaar inkomen voor alle betrokkenen. We hebben het afgelopen jaar meerdere nieuwe leveranciers aangesloten, met hen bouwen we aan een langetermijnrelatie waarbij transparantie centraal staat.

●      Het planten en uitdelen van Sapindus boompjes. In 2021 hebben we 1500 boompjes uitgedeeld en over 5 à 6 jaar kopen we schilletjes van hen op voor ‘n eerlijke prijs! We willen de boeren op de voet blijven volgen om ze te helpen om hier echt een succes van te maken.

●      Met behulp van onze partners hebben we in 2021 mooie stappen gezet om de marktpositie van de schillenboeren in Nepal te versterken. We hebben onder andere
een vrouwelijke boerencoöperatie aangesloten in onze keten waar we schillen inkochten van 150 schillenboeren. Door hen te verenigen staan ze sterker en pakken ze samen uitdagingen aan. Dat
moedigen wij graag aan!

●      Het ondersteunen van deze boeren bij het versterken van hun marktpositie, bijvoorbeeld middels trainingen. Bijvoorbeeld met workshops waarin wordt besproken hoe de boeren de boompjes het beste kunnen laten groeien en uitleg gegeven wordt over de economische waarde op lange termijn.

En natuurlijk staan we onze partners bij wanneer het even tegenzit… Zoals tijdens de coronacrisis, waarbij we reeds geplaatste orders vooruit hebben betaald, terwijl deze vanwege de lockdown niet uitgeleverd konden worden. En heb je de ‘Wassen voor Nepal’-campagne meegekregen, die we hebben opgezet na de aardbeving in Nepal in 2015? We hoorden dat de werkplaats gedeeltelijk was ingestort en onze schillenboer en zijn mensen het zwaar hadden. Samen met onze Seepje-fans zamelden we binnen een week meer dan 30.000,- euro in. Daarmee hebben we 1.300 mensen van tenten, medicijnen, water en voedsel kunnen voorzien.

Certified B Corporation Aan de hand van de 10 WFTO-principes zullen we de komende jaren verbeteringen doorvoeren die bijdragen aan een duurzame en transparante superschillenketen. WFTO zal middels onafhankelijke audits onze voortgang monitoren. Het streven naar verminderde ongelijkheid, lagere niveaus van armoede en sterkere gemeenschappen, is daarnaast ook een belangrijk doel van de B Corp-gemeenschap waar Seepje onderdeel van is.

Ook de natuur profiteert

Door een eerlijke prijs te betalen voor onze natuurlijke grondstoffen, creëren we waarde voor de natuur. En da’s belangrijk. Zo blijven bijvoorbeeld de Sapindus bomen in Nepal en India behouden, en wordt 't voor boeren interessanter om bomen te planten.

Lees meer

Het oogsten van natuurlijke ingrediënten is alleen positief als dit op een duurzame manier gebeurt. Een eerlijke prijs biedt ruimte om ecosystemen, en daarmee leefgebieden en biodiversiteit, te respecteren. En dat is essentieel, als we de ingrediënten op de lange termijn willen kunnen blijven gebruiken.

Wij willen ons hiervoor inzetten, bij elk ingrediënt dat we gebruiken. En dat begint bij onze superschillen uit de Himalaya, waar we bomen planten en uitdelen aan de schillenboeren!

We gebruiken zelfs lokaal afval als grondstof, zoals de sinaasappelschillen van Albert Heijn. Die blijven achter na het persen van een sapje en bevatten waardevolle grondstoffen die zorgen voor ‘n heerlijke geur in Seepje handzeep en afwasmiddel met ‘Vers geperste sinaasappel’-geur.

Red mee

Dat scheelt: CO2-uitstoot

Seepje kost minder energie om te maken, minder energie om het afvalwater te filteren en dan compenseren we ook nog ‘ns voor ons transport in samenwerking met The GoodShipping Program.

Lees meer

Hoe natuurlijker ’n ingrediënt, hoe minder het ingrediënt bewerkt hoeft te worden. Dat scheelt in de uitstoot van CO2! Daarbij worden alle ingrediënten uit het water gefilterd door waterzuiveringsinstallaties. Bij gebruik van Seepje is het afvalwater aanzienlijk schoner! Het kost dus minder energie om het afvalwater te zuiveren.

Onze superschillen worden op basis van duurzame biobrandstof van de haven in India naar Nederland vervoerd. Dit zijn 2e generatie biobrandstoffen, gemaakt van afval- of reststromen. Seepje koopt deze biobrandstof in via The GoodShipping Program, en zij stellen deze beschikbaar aan de scheepvaartindustrie. Met alleen ‘t transport besparen we jaarlijks zo’n 1.106 kg CO2-uitstoot. Hoe dit precies werkt, lees je hier:

Duurzaam transport.

Jasper Gründer Spülmittel

97% gerecycled plastic

We kiezen onze verpakkingsmaterialen bewust en belasten het milieu zo min mogelijk. In 2022 hebben we 126.994 kg plastic een tweede leven gegeven.

Lees meer

De flessen van Seepje worden gemaakt van ingeleverd plasticafval. Het ingeleverde plastic wordt gescheiden, waarna er een granulaat (kleine korreltjes) van wordt gemaakt. Deze korreltjes worden omgesmolten en vermengd met 3% kleurtoevoeging. Tadaa, daar is onze Seepje fles! Ook na gebruik kan de fles opnieuw gerecycled worden.

Het duurzame ontwerp van de fles is inmiddels bekroond met meerdere internationale design awards, zoals de Red Dot Design-award.

Over onze fles

De bijdrage van onze kanjers

In 2022 zijn er zo'n 1.567.785 Seepjes ingepakt door mensen met een beperking. Zij werken met veel plezier voor Seepje op de sociale werkplaats. Zonder de betrokkenheid van deze kanjers zouden onze Seepjes gewoon niet hetzelfde zijn.

Lees meer

Van het afwegen van de schillen op precies 150 gram, tot het vullen en inpakken van onze vaste Seepjes: ze kunnen ’t allemaal. Seepje werkt samen met sociale werkplaatsen waar niet wordt gekeken naar beperkingen maar naar talenten: wat kan iemand juist wel heel goed? Deze eigenschappen worden benut in het werk dat zij verrichten en samen vormen ze een veelzijdig team. De werkzaamheden dragen bij aan hun zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en sociaal contact. Maak hier kennis met de kanjers:

Onze kanjers

Dierproefvrij en vegan

Vrijwel al onze producten zijn dierproefvrij en bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong. Jippie!

Lees meer

De meeste zijn bovendien gecertificeerd door de Vegan Society. Zelfs onze 100% natuurlijke wasverzachters zijn vrij van dierlijk vet en da’s best bijzonder.

Voor al onze producten geldt dat ze vrij zijn van dierproeven: we eisen dat de ingrediënten die we gebruiken dierproefvrij zijn en controleren hier actief op bij onze leveranciers en in hun keten. Voor cosmetica zoals handzeep is dit wettelijk verplicht.

De uitzondering op de regel is onze handzeep ‘Vers geperste sinaasappel’ omdat wij de sinaasappelschillen van Albert Heijn gebruiken.

Microplastics

Wist je dat al onze producten vrij zijn van microplastics? Onze handzepen en afwasmiddelen; allemaal dragen ze met trots het Zero Plastic Inside keurmerk van de Plastic Soup Foundation.

Lees meer

Met als klap op de vuurpijl dat ons wasmiddel de eerste is met deze certificering!

Maar wat doen microplastics eigenlijk in wasmiddel? En voor welke alternatieven kiest Seepje? Neem een duik in de wonderen wereld van wasmiddelen.

Microplastics in wasmiddelen

Bonte Jaarverslag

De positieve impact die we nastreven zit in de kern van onze producten, we meten ons succes eraan af! Benieuwd hoeveel was- en poetsbeurten we samen in 2021 hebben gedaan? Wat de hoogte- en dieptepunten waren? Bekijk hieronder ons Bonte Jaarverslag!

Jaarverslag 2022 Jaarverslag 2021 Jaarverslag 2020 Jaarverslag 2019 Jaarverslag 2018 Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2016

Doe je mee?

Seepje wast, poetst en boent de wereld schoner én mooier! We zijn zo dol op wassen en poetsen dat we er brieven over schrijven. Wil jij net als 18.000 Seepje fans maandelijks een nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je dan hieronder in:

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Schrijf je net als 18.000 Seepje fans in voor onze brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Schrijf je net als 18.000 fans in op de Seepje brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling. Doe je mee?

[mc4wp_form id=”12110″]

Misschien later

Een brief van Seepje

Schrijf je net als 18.000 fans in en ontvang een handzeepje cadeau bij besteding van €25

[mc4wp_form id=”12110″]