Duurzaam Schoon Bibliotheek

Hoe zit het nou met die biologische afbreekbaarheid? Wat betekent fossiel eigenlijk? En waar komen microplastics vandaan? In deze bieb vind je alle antwoorden! We vertellen je over ingrediënten en duurzame termen, leggen ‘groene’ feiten en fabels op tafel en vertellen uitgebreid over hoe Seepje ‘t doet. Lekker open en eerlijk, dus… Daar houden we van!

Natuurlijk wasmiddel, poetsmiddel en handzeep

Natuurlijke ingrediënten

  • Wat is ‘t?

    Natuurlijke ingrediënten komen, ‘t zal je niet verbazen, uit de natuur. Dat wil zeggen: de grondstoffen die gebruikt zijn om deze ingrediënten te maken vinden hun oorsprong in planten, dieren en mineralen en zijn hernieuwbaar. Dit laatste betekent dat de grondstoffen steeds weer opnieuw gemaakt kunnen worden en niet opraken, zoals onze superschillen van de Sapindus mukorossi boom. Dit in tegenstelling tot petrochemische producten, die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen zoals aardolie. Deze raken ‘n keertje op en zijn zeer belastend voor het milieu.

    Betekent ‘natuurlijk’ dan dat je je sopje zo in de natuur kunt gooien? Doe dat maar niet! Natuurlijk zegt alleen iets over de oorsprong van het ingrediënt. De grondstoffen worden nog wel verwerkt tot een bruikbaar ingrediënt. Dit is een chemisch proces waarbij verbindingen worden gemaakt om een grondstof de gewenste werking te geven. De ingrediënten hebben de perfecte plek, temperatuur en tijd nodig om af te kunnen breken. Dit gebeurt in de waterzuiveringsinstallatie, dus niet bij jou in de tuin. Lees hier meer over onder het kopje  ‘biologisch afbreekbaar’.

  • Hoe doet Seepje ‘t?

    Onze Seepjes zijn minimaal 99,8% natuurlijk! De natuurlijke oorsprong is gecertificeerd door onafhankelijk keurmerk Ecocert. Wij gebruiken alleen minerale en plantaardige ingrediënten, dus geen dierlijke, zoals ook onze certificatie van de diervriendelijkheid door The Vegan Society laat zien.

    Wij geloven dat ‘t gebruik van vegan en hernieuwbare producten, de grootste impact heeft op het klimaat. De aarde warmt op en we moeten NU stoppen met het uitputten van de fossiele grondstoffen, die bij het oppompen, afbreken en verbranden veel onnodige CO2 uitstoten.

    Daarom zijn onze handzeep, afwasmiddel, wasverzachter, allesreiniger en zeepblokken gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Onze wasmiddelen zijn minstens 99,81% natuurlijk. We zijn er nog dus nog niet helemáál. In die overige 0,19% zitten weloverwogen enzymen die deels petrochemisch zijn om de waskracht te bevorderen en we voegen denatureringsmiddel toe aan de plantaardige alcohol (die we gebruiken als plantaardig conserveringsmiddel). Hiertoe zijn we wettelijk verplicht om de alcohol daarmee ongeschikt te maken voor inname. 100% natuurlijk… Da’s uiteindelijk ons streven, dus we blijven de zoektocht voortzetten, net als bij onze andere producten!

    Een goed voorbeeld van deze zoektocht is het ingrediënt Laureth-7, een zeer effectieve reiniger die (normaal gesproken) helaas voor 60% uit aardolie bestaat. Seepje heeft de op aardolie gebaseerde Ethylene oxide in dit ingrediënt vervangen door Ethylene oxide gemaakt met plantaardige suikermelasse. Schouderklopje voor onszelf! Want daarmee is onze Laureth-7 is 100% natuurlijk én net zo effectief.

Fossiele ingrediënten

  • Wat is ‘t?

    Fossielen worden al eeuwenlang gebruikt als grondstof en brandstof. Ze zijn ontstaan uit resten van planten en dieren die miljoenen jaren in onze aardkorst zitten. Voorbeelden zijn aardolie, aardgas en steenkool.

    Lang geleden was dit een flinke ontdekking. Dat zo’n energiebron gewoon uit de grond gehaald kon worden, wat een geluk! Inmiddels weten we veel meer over de negatieve invloed van deze stoffen op ‘t klimaat: bij het oppompen, afbreken en verbranden komt veel CO2 vrij, wat de opwarming van de aarde versterkt. Bovendien weten we nu dat ‘t winnen van deze fossiele ingrediënten niet oneindig is. Het raakt ‘n keertje op!

    Gek genoeg worden fossiele (ook wel petrochemische) grondstoffen nog steeds heel veel gebruikt. En niet alleen als brandstof. Er wordt bijvoorbeeld ook plastic van gemaakt, het zit in verf, tandpasta én het wordt veel gebruikt in was- en poetsmiddelen. Op aardolie gebaseerde reinigers, synthetische geur- en kleurstoffen en microplastics… Ze zijn allemaal van fossiele grondstoffen, zoals aardolie, gemaakt.

  • Hoe doet Seepje ‘t?

    Het is onze missie om volledig fossielvrij te worden. Dit lukt ons al aardig: onze afwasmiddelen, handzepen, wasverzachters en allesreinigers zijn 100% natuurlijk. Daar zit dus 0% fossiele grondstoffen in, want voor al die op aardolie gebaseerde reinigers en synthetische geur- en kleurstoffen hebben wij allang natuurlijke alternatieven ontwikkeld! Wat er wel inzit? Dat vind je hier.

    Onze wasmiddelen zijn nog 99,81% natuurlijk. We zijn er nog dus nog niet helemáál. In die overige 0,19% zitten weloverwogen enzymen die deels petrochemisch zijn om de waskracht te bevorderen en we voegen denatureringsmiddel toe aan de plantaardige alcohol (die we gebruiken als plantaardig conserveringsmiddel). Hiertoe zijn we wettelijk verplicht om de alcohol daarmee ongeschikt te maken voor inname. 100% natuurlijk… Da’s uiteindelijk ons streven, dus we blijven de zoektocht voortzetten, net als bij onze andere producten!

    Een goed voorbeeld van deze zoektocht is het ingrediënt Laureth-7, een zeer effectieve reiniger die (normaal gesproken) helaas voor 60% uit aardolie bestaat. Seepje heeft de op aardolie gebaseerde Ethylene oxide in dit ingrediënt vervangen door Ethylene oxide gemaakt met plantaardige suikermelasse. Schouderklopje voor onszelf! Want daarmee is onze Laureth-7 100% natuurlijk én net zo effectief.

Ecologisch

  • Wat is ‘t?

    Ecologisch betekent goed voor de natuur, mens en dier en wordt ook wel milieuvriendelijk genoemd. Het zegt niet alleen iets over de oorsprong van de ingrediënten, maar ook over hoe schadelijk ‘t product voor de natuur is ná gebruik.

    Op dit moment is ‘ecologisch’ geen wettelijk beschermde term. Er zijn dus geen verplichte keurmerken of wettelijk vastgestelde voorschriften waaraan je kunt zien of een product ook werkelijk ecologisch is. Toch wordt de term veel gebruikt, óók op was- en poetsproducten. Maar dat betekent dus niet dat het product per se beter is voor de natuur.

    De term is zeer verwarrend, omdat je je kunt afvragen of een wasmiddel of allesreiniger wel ecologisch kán zijn. Het pure product in de natuur gooien, kan bijvoorbeeld niet. Tenminste.. niet als je de natuur in tact wilt houden. Keuringsdienst van Waarde maakte er een aflevering over, en kwam tot de conclusie dat de term onterecht veel gebruikt wordt op was- en poetsproducten.

  • Hoe doet Seepje ‘t?

    Bij Seepje vinden we het belangrijk dat onze fans goed begrijpen wat er in onze producten zit én wat hun impact is op de natuur. Daarom gebruiken wij de term ecologisch niet. Onze ingrediënten zijn minstens 99,8% van natuurlijke oorsprong, maar kunnen na gebruik niet in de natuur gegooid worden. Om de ingrediënten goed af te breken, zijn namelijk de juiste omstandigheden nodig. Kijk ook eens bij de term ‘Biologisch afbreekbaar’ voor meer uitleg!

Microplastics

  • Wat is ‘t?

    Microplastics zijn kleine stukjes plastic die wij met ‘t blote oog niet kunnen zien, maar die wel grote schade toebrengen aan mens en milieu. De deeltjes kunnen niet gefilterd worden door ons waterzuiveringssysteem en belanden zo, hup, in het water, in ons voedsel en zelfs in onze longen. Lekker dan…

    Het wassen en drogen van synthetische kleding is de grootste veroorzaker van ‘primaire’ microplastics in het milieu. Dat zijn deeltjes die met opzet zo klein zijn gemaakt en zijn toegevoegd aan een product om het bijvoorbeeld steviger te maken, zoals bij de synthetische stoffen polyester, nylon en acryl.

    In je wasmachine laten deze stoffen kleine deeltjes plastic los, die niet gefilterd kunnen worden door je machine of het waterzuiveringssysteem. Bovendien worden in veel reguliere wasmiddelen ook nog microplastics, ofwel ‘synthetische polymeren’, toegevoegd om de waskracht te verhogen of een grijze waas te voorkomen. Dubbelop microplastics, dus!

  • Hoe doet Seepje ‘t?

    In onze Seepjes zitten geen microplastics. Want ook natuurlijke ingrediënten bevorderen de waskracht, en zo belasten we het milieu zo min mogelijk. Da’s pas duurzaam!

    Ook stimuleren we het gebruik van 100% natuurlijke  wasverzachter: wist je dat het vezelverlies met 35% vermindert? Zo blijft jouw was langer mooi, komen er minder microvezels in de natuur terecht en gooien we met z’n allen minder weg. En ‘t ruikt nog lekker ook!

    Wist je dat Seepje 100% microplastic vrij is? Lees hier meer over in onze blog.

Palmolie

  • Wat is ‘t?

    Palmolie komt van het fruit van de palmboom die voornamelijk groeit in Indonesië en Maleisië. De olie maakt margarine smeerbaar, geeft structuur aan een koekje, maar kan ook worden gebruikt in wasverzachter om je was zacht te maken en in wasmiddelen als reiniger. Een veelzijdig ingrediënt, dus!

    Het is de meest efficiënte plantaardige olie! Dit komt doordat de palmboom gedurende het hele jaar fruit produceert en er dus continu geoogst kan worden. Wanneer je de opbrengst per hectare van de palmboom (62 miljoen ton op 17 miljoen hectare) vergelijkt met een alternatieve plantaardige olie uit bijvoorbeeld soja (jaarlijks 48 miljoen ton op 120 miljoen hectare), zie je dat er meer dan 9 keer zoveel land (en dus ontbossing) nodig is om soja te laten groeien dan palmolie.

    Maar helaas kleven er ook nadelen aan palmolie. De enorme vraag naar palmolie zorgt voor ontbossing van het tropisch regenwoud. Deze ontbossing is verantwoordelijk voor ‘n flinke CO2-uitstoot, de afname in biodiversiteit en het verdwijnen van met uitsterven bedreigde flora en fauna, zoals de orang-oetan. Bovendien zijn er in veel plantages mensonterende werkomstandigheden: er vindt vaak moderne slavernij en kinderarbeid plaats.

  • Hoe doet Seepje ‘t?

    Onze visie op het gebruik van palmolie leggen we graag uit. Het ingrediënt heeft een slecht imago en dat is deels terecht. Toch geloven wij dat palmolie de beste optie is. Er is nou eenmaal wereldwijd heel veel olie nodig, omdat het in heel veel producten gebruikt wordt. Palmolie is daarvoor de meest efficiënte, effectieve en hernieuwbare optie. Daar kan geen andere olie tegen op! Met productie op zo’n grote schaal zijn alternatieven, natuurlijk of niet, schadelijker voor het klimaat. En dat heeft onze prioriteit: onze keuze voor ‘n schone toekomst staat altijd op nummer één.

    Wat betreft de vervaardiging kan ‘t wel veel beter. De palmolie die wij in onze Seepjes gebruiken is RSPO-gecertificeerd. Dit is de meest duurzame optie op dit moment. De ‘Roundtable on Sustainable Palm Oil’ legt criteria vast op het gebied van milieu en maatschappij waaraan palmolieproducenten zich moeten houden. Maar de certificering geeft naar ons idee nog te weinig zekerheid van eerlijke handelspraktijken met respect voor alle betrokkenen en het milieu.

    Hier kunnen we alleen iets aan doen als we aan het proces deelnemen! Nu is Seepje nog klein, maar hoe meer mensen met ons mee wassen, hoe beter we invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop onze palmolie wordt vervaardigd.

    En hoe zit het met andere oliën? Raapzaadolie, kokosolie en zonnebloemolie zijn allemaal plantaardige en hernieuwbare alternatieven. Maar zoals eerder gezegd is daarvoor is veel meer land nodig om te produceren. En ja, in sommige gevallen gebruiken we ook andere oliën in onze Seepjes. Welke olie we gebruiken wegen we per ingrediënt nauwkeurig af: we kijken naar de meest duurzame optie waarbij we een schone toekomst centraal stellen. En de olie moet uiteraard technisch bruikbaar zijn om een specifiek ingrediënt te maken.

    Continue ontwikkelingen op de markt zorgen ervoor dat we de keuze voor de juiste olie in een ingrediënt steeds opnieuw moeten afwegen. Wat eerder de meest duurzame optie was, kan later weer veranderen. Een voorbeeld is het gebruik van een plantaardige verzachter in onze wasverzachters. Dit ingrediënt bestaat deels uit RSPO-gecertificeerde palmolie. In plaats van de dikke, vette, dierlijke verrassing die in de meeste reguliere wasverzachters zit! Wij hebben hiervoor gekozen vanwege de invloed van de vleesindustrie op ‘t klimaat én het niet willen uitbuiten van dieren. Wij kiezen hier dus voor een 100% vegan optie.

     

Biologisch afbreekbaar

  • Wat is ‘t?

    Biologisch afbreekbaar betekent dat een stof afgebroken kan worden door schimmels en bacteriën. Het keert terug naar ‘de natuur’, in de vorm van water, koolstofdioxide (oftewel CO2) en minerale zouten. Als iets aan het verrotten is, zie je dit proces met eigen ogen gebeuren: de schimmels en bacteriën eten het materiaal als het ware op.

    Veel merken zijn dol op het vermelden van de biologische afbreekbaarheid van hun product op de verpakking. Maar let op: biologisch afbreekbaar zegt niets over hoe lang een product of verpakking doet over het afbreken (een sinaasappel doet er al 2 jaar over in de natuur) en of het überhaupt wel afbreekt. Daar zijn wel de juiste omstandigheden voor nodig: de perfecte combi van micro-organismen, temperatuur en tijd.

    Het betekent dus dat je zo’n biologisch afbreekbaar product of verpakking niet zomaar in de bosjes of de zee kan gooien! Biologisch afbreekbaar is geen synoniem voor ‘goed voor de natuur’. Vaak heeft ‘t een industriële compostinstallatie nodig om af te kunnen breken, je eigen composthoop is niet voldoende. Het is dus niet hetzelfde als composteerbaar. Best ingewikkeld allemaal, daarom wordt deze term vaak verkeerd begrepen.

    Wat betekent composteerbaar dan? Alle composteerbare materialen zijn biologisch afbreekbaar, maar niet alle biologisch afbreekbare materialen zijn composteerbaar. Om een stof composteerbaar te noemen, moet 90% binnen 6 weken afgebroken kunnen worden door composteringsinstallaties.

    Omdat er een wildgroei en soms ook misleiding ontstond door het gebruik van al deze termen, werd de Europese norm EN 13432 in het leven geroepen. Hierin is vastgelegd welke eigenschappen een materiaal moet bezitten om daadwerkelijk als ‘biologisch afbreekbaar’ of ‘composteerbaar’ te worden beschouwd.

    Voor schoonmaakmiddelen zijn normen vastgesteld waarin staat dat alle oppervlakteactieve stoffen (reinigende ingrediënten) biologisch afbreekbaar moeten zijn. Omdat dit bij wet is geregeld mogen poetsproducenten dit niet op de verpakking zetten. Alleen wanneer er méér ingrediënten afbreekbaar zijn, mag dit vermeld worden. Maar onduidelijk is het wel!

  • Hoe doet Seepje ‘t?

    Onze Seepjes bevatten minimaal 99% natuurlijke ingrediënten, maar dit betekent niet dat deze ook biologisch afbreekbaar zijn. Er zijn ook ingrediënten die wel natuurlijk zijn, maar niet biologisch afbreekbaar, zoals mineralen en water. En die zitten ook in onze producten!

    Minerale ingrediënten in onze Seepjes zijn: Sodium carbonaat (minerale reiniger), Sodium bicarbonaat (minerale reiniger), Potassium hydroxide (minerale pH-regelaar), Sodium chloride (mineraal stabiliseringsmiddel) en Calcium chloride (minerale stabilisator).

    Dat deze stoffen niet afgebroken kunnen worden is echter geen probleem: ze zijn niet schadelijk voor het water. Biologisch afbreekbare stoffen kunnen afgebroken worden in water, koolstofdioxide (oftewel CO2) en minerale zouten. Omdat onze minerale ingrediënten al minerale zouten zijn, is het al een basiselement en kan het niet verder afgebroken worden. Biologisch afbreekbaar is dus geen synoniem voor duurzaam, en andersom.

    Ingewikkeld he? Daarom hebben wij besloten om deze term niet te noemen op onze verpakkingen. Het is bij wet geregeld, dus ‘t vertelt niets nieuws. Bovendien willen we voorkomen dat iemand denkt dat je biologisch afbreekbare was- en poetsmiddelen zo in de sloot kunt gooien. Want dat is dus absoluut niet het geval!

Gerecycled en recyclebaar plastic

  • Wat is ‘t?

    Gerecycled plastic is gemaakt van plastic dat eerder is gebruikt. Gerecycled HDPE- plastic stoot in het productieproces drie keer minder CO2 uit dan ‘virgin’ plastic ofwel nieuw plastic. Recyclebaar plastic kan, na gebruik en de juiste afvalverwerking, opnieuw omgevormd worden naar bruikbaar materiaal. Er ontstaat dan weer gerecycled plastic, en zo is het cirkeltje weer rond. Gerecycled plastic hoeft dus niet recyclebaar te zijn en vice versa. Complexe ontwerpen met meerdere inhoudsstoffen of al gerecycled materiaal zijn vaak niet recyclebaar.

    Maar om hier echt een ‘circulair’ proces van te maken, moeten we goed samenwerken: jij stopt de verpakking in de juiste afvalbak en bedrijven gebruiken het oude materiaal weer om er iets nieuws mee te maken. In de praktijk blijkt dit nog veel te weinig te gebeuren. Wereldwijd is tussen 1950 en 2015 slechts 9% van ons afval gerecycled. Bovendien kost het recyclen van plastic wel energie én wordt niet al het recyclebaar plastic ook daadwerkelijk hergebruikt. Uit onderzoek blijkt dat in 2020 slechts 10% van de plastic producten in Nederland werd gemaakt van gerecycled plastic. Dat kan beter!

  • Hoe doet Seepje ‘t?

    Al onze Seepje flessen zijn recyclebaar én gemaakt van 97% gerecycled plastic. Die overige 3% is een kleurstof die we toedienen om onze flessen het mooie pastelkleurtje te geven. Dit is gemaakt van ‘virgin’ plastic, oftewel nieuw plastic, en kan helaas niet gemaakt worden van gerecycled plastic.

    In 2017 waren we een van de eersten die op zoek gingen naar een producent die ‘t ontwikkelen van onze fles van recycled HDPE-plastic aandurfde, en dat was niet gemakkelijk! Toch is het gelukt, zo hebben we de weg vrijgemaakt voor veel producenten in onze categorie om ook met gerecycled plastic aan de slag te gaan. En daar zijn we trots op! Want alleen door de vraag naar gerecycled plastic te vergroten, kunnen we dichterbij ’n schone toekomst komen. Hoe meer Seepjes we verkopen, hoe meer gerecycled plastic er wordt gebruikt. Zo simpel is ‘t!

Navulling

  • Wat is ‘t?

    Navulling voor bijvoorbeeld handzeep, scheelt ‘n boel verpakkingsmateriaal. Je hoeft niet elke keer een nieuwe fles te kopen en dat scheelt ook weer transport vanaf de fabriek en naar de winkel of jouw huis.

    De meeste navullingen op dit moment zijn grootverpakkingen (zoals jerrycans of grote flessen) of stazakken. Hierbij is de CO2 besparing relatief beperkt. In het geval van grootverpakkingen maak je nog steeds gebruik van veel en zwaar verpakkingsmateriaal. En de plastic stazakken kunnen niet goed gerecycled kunnen worden door de multilayer plastic (met aluminiumfolie).

  • Hoe doet Seepje ‘t?

    Ons nieuwe navulzakje voor de 500ml handzeep bevat alleen poeder. Door zelf water toe te voegen verandert het in een volwaardige handzeep. Door ‘n navulling te kopen in plaats van een nieuwe 500ml fles bespaar je 44% CO2-uitstoot op verpakking! Download hier!

    Maar we zijn er nog niet hélemaal: doordat we het navulpoeder tegen vocht moeten beschermen, wordt dit zakje gemaakt van papier, plastic en aluminiumfolie. Ons doel is om óók ‘t zakje 100% recyclebaar te maken!

Was je met ons mee?

Ontdek al onze Seepjes in de shop en draag ook bij aan een schone toekomst! Of lees meer over hoe we samen impact maken.

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Schrijf je net als 18.000 Seepje fans in voor onze brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Schrijf je net als 18.000 fans in op de Seepje brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling. Doe je mee?

[mc4wp_form id=”12110″]

Misschien later

Een brief van Seepje

Schrijf je net als 18.000 fans in en ontvang een handzeepje cadeau bij besteding van €25

[mc4wp_form id=”12110″]