Wassen, zo moet het!

Wassen; de een doet het zonder erover na te denken, de ander heeft ‘t nog nooit gedaan. Behoor jij tot die laatste club, dan ga je hier alle antwoorden vinden. Want, van wie kun je wassen nu beter leren, dan van de wasfanaten van Seepje…

Vertel ‘ns, wat wil je weten over wassen?

 

Symbolen 1

Symbolen

1.
Was op de normale stand tot een temperatuur van 40 graden.
2.
Was op het programma voor de fijne was tot een temperatuur van 30 graden.
3.
Jammer, deze stof kan niet gewassen worden.
4.
Stroop die mouwen maar op, tijd voor een handwasje!

Sorteren

Stap 1? Het sorteren van wasgoed! Daarbij let je op drie dingen: de kleur, de temperatuur en op materiaal.

Temperatuur

Nu weet je wat de verschillende iconen in het waslabel betekenen! Het getal dat in het icoon staat, geeft de aanbevolen watertemperatuur aan. Handdoeken en vaatdoeken kun je het beste wassen op 60 graden, terwijl je de meeste kleding op 30 graden wast. Voor beddengoed kies je 40 graden. Maar onthoud: op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Wassen met Seepje gaat al goed vanaf 20 graden.

Materiaal

Van welke stof is het gemaakt? Dat bepaalt straks het geschikte wasprogramma. Wol bijvoorbeeld, is een delicate stof die extra aandacht en liefde vereist. Het wolwasprogramma laat de temperatuursverandering langzaam verlopen. Dit voorkomt dat de wol ‘schrikt’ en krimpt. Door te wassen met Seepje laat je alle positieve eigenschappen van wol beter in takt, het tast bijvoorbeeld het wolvet niet aan.

Kleur

De witte en de bonte (gekleurde en donkere) was moeten apart gewassen worden. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de kleuren overlopen. Dat wil je niet, loop je voor schut enzo… Bovendien hebben verschillende soorten wasmiddelen hun eigen eigenschappen. Zo is ons vloeibare wasmiddel voor de bonte was toegespitst op kleurbehoud, en die voor de witte was speciaal ontwikkeld voor… je raadt het niet: witte was!

Doseren

Nadat je de trommel goed vol met wasgoed hebt gestopt is het tijd om ‘t wasmiddel toe te voegen… Probeer hierbij overdoseren te voorkomen! Het is niet goed voor de kleding en het wasgoed, jouw portemonnee én het milieu. Voor een standaard wasje met Seepje vloeibaar, bijvoorbeeld, heb je 50 milliliter wasmiddel nodig.

Maarre… waar moet dat goedje nou in? De wasmiddellade beschikt doorgaans over drie compartimenten, allen met een eigen markering. Die met twee streepjes is voor de hoofdwas, deze moeten we hebben!

 

Het juiste wasprogramma

Het aantal waspogramma’s verschilt per wasmachine. Maar geen paniek: op basis van wat je in je trommel hebt, bepaal je het programma. Er wordt vaak onderscheid gemaakt op basis van het materiaal: katoen, synthetisch of fijne was zoals wol. Wanneer je een wasprogramma selecteert, stelt de wasmachine vaak zelf al de geschikte temperatuur en toerental in. Kind kan de was doen, zeggen ze toch.

Voor een schonere en mooiere wereld

Heeft jouw wasmachine een eco-stand? Gebruik ‘m! Het eco-programma heeft een iets lagere temperatuur dan de temperatuur die is ingesteld, daarom is de duur langer. Toch is wassen op 40 of 60 graden met eco-stand veel zuiniger!

3,2,1… Laat maar lekker draaien die trommel!

Tips voor Waskampioenen

  1. Controleer zakken (opbrengst is voor jou) en sluit ritsen. Deze kunnen het wasgoed of de trommel beschadigen.
  2. Draai zwarte was, shirts met opdruk en spijkerbroeken binnenstebuiten voor het wassen.
  3. Onze wasverzachter beschermt en versterkt de vezels van het wasgoed zodat kleuren langer mooi blijven.
  4. Voeg af en toe ‘n beetje zuurstofbleekmiddel toe om je witte was een oppepper te geven.
  5. Geshopt? Vaak moet dit de eerste (paar) keer apart worden gewassen. Nieuw textiel laat de eerste wasjes vaak meer kleurstof los.

Meer wastips?

Schrijf je net als 18.000 andere Seepje fans in voor de maandelijke Seepje brief!

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Schrijf je net als 18.000 Seepje fans in voor onze brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Schrijf je net als 18.000 fans in op de Seepje brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling. Doe je mee?

[mc4wp_form id=”12110″]

Misschien later

Een brief van Seepje

Schrijf je net als 18.000 fans in en ontvang een handzeepje cadeau bij besteding van €25

[mc4wp_form id=”12110″]

Joepie, gelukt!

Je ontvangt nu maandelijks een brief van Melanie, schrijf je ook terug?