Echte schoonheid zit van binnen

Seepje streeft naar 100% natuurlijke was- en poetsmiddelen! Hoewel alle Seepje producten minimaal 99% natuurlijk zijn, lukt het nog niet altijd helemáál. We lopen we voorop in de ontwikkeling en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Van plantaardige of minerale herkomst dus, zonder aardolie. Bij het selecteren van ingrediënten die goed genoeg zijn voor de Seepje producten, letten we op de herkomst, jouw gezondheid en de gevolgen voor het milieu!

Wat er niet in zit? Wat er wel in zit!

Wat er niet in zit

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en het is…. Wist je dat het bij was- en poetsmiddelen niet verplicht is om alle ingrediënten te vermelden op de verpakking van het product? Daardoor kun je als consument niet direct weten of jouw wasmiddel bijvoorbeeld synthetische geur- en kleurstoffen of microplastics bevat! De ingrediënten in dit lijstje voldoen niet aan de eisen die Seepje stelt aan ingrediënten. Het zijn ingrediënten waarvan wij vinden dat ze meer slecht doen dan goed.

 • Aardolie gebaseerde reinigers

  Ingrediënten die zorgen voor de reinigende werking in was- en poetsmiddelen heten ‘oppervlakte actieve stoffen’. Ze weken het vet en vuil los en zorgen ervoor dat het opgelost blijft in het water. Het basis ingrediënt voor deze reinigers is olie. Deze olie wordt bewerkt tot reiniger, waarvoor veel reguliere was- en poetsmiddelen aardolie gebruiken.

  Ondanks dat aardolie een fossiele grondstof (dat raakt ’n keer op dus) is het gebruik ervan goedkoper dan wanneer je natuurlijke ingrediënten gebruikt voor de bewerking. Het gebruik van fossiele grondstoffen zoals aardolie zorgt bovendien voor veel uitstoot van broeikasgassen. Seepje maakt gebruik van natuurlijke reinigers, waaronder het natuurlijke zeep van de Sapindus mukorossi vrucht uit de Himalaya! Benieuwd hoe dat werkt? Klik hier.

 • Synthetische parfums

  Een lekker geurtje in je was- en poetsmiddel, dat kun je waarschijnlijk wel waarderen. Toch kun je vaak niet weten wat er precies voor geurstoffen in zitten. ‘Parfum’ is namelijk een verzamelnaam voor duizenden ingrediënten. Sommige natuurlijk, maar de meeste synthetisch en mogelijk zelfs schadelijk. Best gek, toch?

  Seepje gebruikt alleen 100% natuurlijke parfums, op basis van etherische oliën en plantextracten. We geven op deze pagina bovendien volledige openheid over de samenstelling van onze parfums

 • Synthetische kleurstoffen

  Van felblauw tot knalgroen, de vloeistof van wasmiddelen en schoonmaakproducten hebben doorgaans felle kleuren. Zodat ze opvallen wanneer jij voor het schap staat, en ’t doet vermoeden dat het product extra krachtig is. Nodig? Niet echt…

  Het toevoegen van een beperkt aantal kleurstoffen is toegestaan, maar het is niet verplicht deze ingrediënten, aangeduid met CI (Color Index), te vermelden op de verpakking. De meest gebruikte kleurstoffen in wasmiddel en schoonmaakproducten zijn synthetisch (op aardolie gebaseerd).

  Al onze producten zijn vrij van kleurstoffen! Waar die geel-oranje kleur in onze was- een poetsmiddelen vandaan komt? Da’s simpel! De meeste Seepjes bevatten natuurlijk zeep van de schil van de Sapindus mukorossi vrucht. Wanneer we er een extract van maken, neemt de vloeistof deze kleur aan!

   

 • Microplastics

  Het merendeel van de wasmiddelen bevatten microplastics, zo blijkt uit Oostenrijks onderzoek. Naast microplastics die tijdens het wassen loslaten door slijtage van synthetische kleding (zoals polyester), zijn er ook microplastics die door fabrikanten worden toegevoegd aan wasmiddelen en cosmetica. Er zijn twee verschillende soorten microplastics: microbeads, kleine bolletjes in vaste vorm, en vloeibare microplastics. Van deze vloeibare polymeren is het onduidelijk in hoeverre deze op natuurlijke wijze afbreken in het milieu. Ondanks dat in Nederland het overgrote deel polymeren uit het afvalwater gevist wordt door zuiveringsinstallaties, is er wel degelijk een kans dat microplastics toch in de zee en uiteindelijk in de voedselketen belanden. Liever niet, dan wel dus!

  Polymeren worden toegevoegd om de waskracht te verhogen of een grijze waas te voorkomen, maar is dat wel echt nodig? Seepje vindt van niet! We gebruiken tal van natuurlijke ingrediënten om de waskracht te bevorderen en belasten het milieu zo min mogelijk. Zo hebben we de afgelopen jaren al 14 miljoen natuurlijke wasjes gedaan!   We gebruiken alleen natuurlijke ingrediënten en belasten het milieu zo min mogelijk.

 • Optische witmakers

  Witte kleding en textiel vergeelt na verloop van tijd. Optische witmakers in wasmiddelen hechten zich aan je was en weerkaatsen UV-straling als blauw licht. De naam zegt ’t al, het is optisch bedrog… Een soort goocheltruc, want de werking is maar van korte duur! De meest gebruikte witmakers zijn sulfonzuren. Ondanks dat deze een natuurlijke oorsprong hebben zijn ze niet biologisch afbreekbaar.

  Verwacht geen goocheltrucs wanneer je kiest voor Seepje wasmiddel voor de witte was! In het witwasmiddel van Seepje zijn de wasactieve ingrediënten hoger gedoseerd, zoals de ingrediënten Capryl/Caprylyl glucoside en Sodium carbonaat. Krachtig tegen vlekken dus! Om je witte was een oppepper te geven, kun je af en toe zuurstofbleekmiddel kunnen toevoegen. Dit is een natuurlijke vlekverwijderaar en witmaker in poedervorm!

   

   

Wat er wel in zit

De beste natuurlijke ingrediënten voor een schonere én mooiere wereld! Bij Seepje zijn we er open over, omdat we willen dat jij als gebruiker een weloverwogen keuze kunt maken. Sterker nog, we vermelden ook een ‘gewone-mensen-vertaling’ op onze producten! Het internationale keurmerk Ecocert bevestigt dat meer dan 99% van onze ingrediënten van natuurlijke oorsprong is.

Reiniger

 • Caprylyl/Capryl glucoside

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt van suiker uit mais, kokosolie en RSPO gecertificeerde palmkernolie.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, handzepen.

 • Sapindus mukorossi schillen en extract

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: groeit aan de Sapindus bomen in Nepal en India en bevat een natuurlijke vorm van zeep.
  Zit in: superschillen, wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, handzepen.

 • Sodium carbonaat

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt van RSPO gecertificeerde palmkernolie, suikerriet en zwavel, direct uit de natuur gewonnen.
  Zit in: afwasmiddelen, handzepen.

  Reguliere Sodium laureth sulfaat wordt deels (16-25%) gemaakt van op aardolie-gebaseerde ingrediënten. Wij hebben in samenwerking met onze leverancier een 100% natuurlijke SLES geproduceerd, waarbij de petro-chemische ingrediënten vervangen zijn door ingrediënten op basis van suikermelasse en natuurlijke zwavel. Daarnaast hebben we dit ingrediënten ook nog eens super geconcentreerd gemaakt, dit scheelt weer in transport!

Water ontharders

 • Carboxymethyl inulin

  Categorie: plant-gebaseerd
  Herkomst: gemaakt op basis van cichoreiwortel, dat is de wortel van de witlofplant . Dit ingrediënt bindt zich aan kalk en kleine metalen, zodat de reinigende zepen rustig hun werk kunnen doen.
  Zit in: wasmiddelen.

  Dit ingrediënt bindt zich aan kalk en kleine metalen, zodat de reinigende zepen rustig hun werk kunnen doen. Ondanks dat ‘t niet volledig natuurlijk is, is het een goede vervanger voor fosfonaten. Dit wordt in reguliere reinigingsmiddelen gebruikt als waterontharder, een niet zo milieuvriendelijk ingrediënt…

 • Sodium citraat

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt door de fermentatie van suikers uit mais en suikerbieten.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers.

pH-regelaars

 • Kaliumhydroxide

  Categorie: mineraal
  Herkomst: gemaakt vanuit zout.
  Zit in: allesreinigers, wasverzachters, afwasmiddelen, handzepen.

 • Citroenzuur

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt door de fermentatie van suikers uit mais en zoete aardappelen.
  Zit in: wasmiddelen, afwasmiddelen.

Conserveringsmiddelen

 • Melkzuur

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt middels fermentatie van suikers uit aardappelen en maiszetmeel.
  Zit in: afwasmiddelen, wasverzachters, handzepen.

 • Sodium hydroxymethylglycinaat

  Categorie: synthetisch
  Herkomst: afkomstig van het natuurlijke aminozuur glycine.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers.

  Zonder een conserveringsmiddel zullen producten bederven, dat is natuurlijk niet de bedoeling en brengt bovendien gezondheidsrisico’s met zich mee. De functie van een conserveringsmiddel is om bacteriën, gisten en schimmels te doden. In geval van onze wasmiddelen en allesreinigers gebruiken we het synthetische ingrediënt Sodium hydroxymethylglycinaat, waarvoor we helaas nog geen natuurlijke vervanger hebben gevonden.

  Dit ingrediënt geeft formaldehyde vrij, een stofje waarvoor sommige mensen allergisch zijn. Wij doseren het ingrediënt zeer laag (0,05% in wasmiddelen), en het wordt ook nog eens flink verdund met water.

Verzachter

 • Dipalmitoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt van RSPO gecertificeerde palmkernolie.
  Zit in: wasverzachters.

  Onze wasverzachter is de eerste die 100% natuurlijk én Vegan is verklaard en dat komt mede door dit innovatieve ingrediënt.

 • Glycerine

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: gemaakt van raapzaadolie.
  Zit in: handzepen.

  Glycerine zorgt ervoor dat de huid vocht beter vasthoudt. Klik hier voor meer tips over handen wassen zonder droge huid!

Parfum

 • Natuurlijke geurstoffen

  Categorie: plantaardig
  Herkomst: etherische oliën en plantenextracten.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, wasverzachters, handzepen.

  *Zie voor allergenen het etiket of de productinformatie in onze shop.

  Een lekker geurtje in je was- en poetsmiddel, dat kun je waarschijnlijk wel waarderen. Toch kun je vaak niet weten wat er precies voor geurstoffen in zitten. ‘Parfum’ is namelijk een verzamelnaam voor duizenden ingrediënten. Sommige natuurlijk, maar de meeste synthetisch en mogelijk zelfs schadelijk. Gek, hè?! Daarom geven we volledige openheid over de samenstelling van onze parfums. Zodat jij een bewuste keuze kunt maken! Klik hier voor een overzicht van de etherische oliën en plantenextracten die we gebruiken.

Overig

 • Glycerine

  Categorie: plantaardig oplosmiddel
  Herkomst: gemaakt van raapzaadolie.
  Zit in: wasmiddelen.

 • Sodium chloride

  Categorie: mineraal verdikkingsmiddel
  Herkomst: keukenzout, net zoals bij jou thuis.
  Zit in: afwasmiddelen, handzepen.

 • Water

  Categorie: draagmiddel
  Herkomst: net zoals het water bij jou uit de kraan.
  Zit in: wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, wasverzachters, handzepen.

 • Xanthan gum

  Categorie: plantaardig verdikkingsmiddel
  Herkomst: gemaakt middels bacteriële fermentatie uit suiker.
  Zit in: wasmiddelen.

Onze droom

We willen nóg schoner. We willen nóg natuurlijker. We willen onze handelsketen in Nepal professionaliseren, we willen al onze producten als 100% Vegan laten registeren…

En neem bijvoorbeeld palmolie. De best gecertificeerde (RSPO) variant die we nu kunnen inkopen geeft nog te weinig zekerheid van eerlijke handelspraktijken met respect voor alle betrokkenen en het milieu. Het ingrediënt zelf is het meest efficiënte, effectieve hernieuwbare ingrediënt voor de toepassingen. In de vervaardiging echter, zouden we dolgraag een project opzetten waarbij we de (noodzakelijke hoeveelheid) palmolie op een transparante, eerlijke manier inwinnen.

Doe je mee? Samen wassen, poetsen, schrobben en boenen we die wereld schoner én mooier!

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Schrijf je net als 18.000 Seepje fans in voor onze brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Schrijf je net als 18.000 fans in op de Seepje brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling. Doe je mee?

[mc4wp_form id=”12110″]

Misschien later

Een brief van Seepje

Schrijf je net als 18.000 fans in en ontvang een handzeepje cadeau bij besteding van €25

[mc4wp_form id=”12110″]