Seepje weet raad: Wol wassen

Zodra ’t weer wat kouder wordt in Nederland, trekken we massaal onze wollen truien en sokken uit de kast! Het is niet alleen lekker warm, de laatste jaren zien we ook veel wol terug in het modebeeld. Wol is hip! Oké, sommigen vinden dat het kriebelt maar de stof kent ook veel positieve eigenschappen. Zo is wol een natuurlijk product, bij het groeien hoeven geen chemicaliën gebruikt te worden. Ook neemt wol vocht op, houdt het warmte vast en isoleert het tegen kou. Maar… hoe kun je wol het beste wassen?

Mèèèh (= dat geluid wat ’n schaap maakt)

Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerste even terug naar de herkomst van wol. Je zou misschien denken dat alle wol afkomstig is van schapen, maar dat is niet waar. Er zijn ook andere dieren die wol leveren. Heb je weleens gehoord van het luxe Mohairwol? Dit is afkomstig van de angorageit. Zo is kasjmierwol afkomstig van de, je raadt het al… kasjmiergeit. Deze soorten wol worden vaak vermengd met schapenwol of andere stoffen voor extra versterking. Omdat er verschillende soorten en combinaties van wol bestaan, is het belangrijk om goed het etiket te lezen voordat je gaat wassen! Hier kun je terugvinden welke vorm van reinigen geschikt is.

Ho, stop! Is wassen eigenlijk wel nodig?

Wol bevat een aantal bijzondere eigenschappen en is daardoor bijna volledig zelfreinigend. Het eiwit in wol neutraliseert geuren en schadelijke stoffen uit zweet. Bacteriën krijgen minder kans zich te ontwikkelen en een onaangename lucht te produceren. Wol bevat daarnaast wolvet (lanoline), dat ervoor zorgt dat water en vuil niet in de vezel trekken. De wol stoot het juist af. Bijzonder, hè? Wassen is dus niet altijd nodig. Even uitschudden en goed laten luchten in de buitenlucht of badkamer doet vaak al wonderen. Toch last van vlekken en nare geurtjes? Lees dan verder…

Seepje & wol wasjes

Wol is een delicate stof. Wanneer je gebruik maakt van synthetische wasmiddelen en wasverzachters kan het de vezels beschadigen, met krimp of zelfs vervilting als gevolg. Seepje is een 100% plantaardig wasmiddel, waardoor het uiterst geschikt is voor delicate stoffen als wol en zijde. Zowel onze superschillen als het vloeibare wasmiddel kunnen gebruikt worden bij (koude) wolwasjes. Dit komt doordat de Seepje producten boordevol milde reinigers zitten, en vrij zijn van enzymen. Dat laatste is belangrijk omdat enzymen het natuurlijk eiwit in wol kunnen aantasten. Door te wassen met Seepje laat je alle positieve eigenschappen van wol beter in takt, het tast bijvoorbeeld het wolvet niet aan. Daarnaast verrijkt het zeep (saponine) van de schillen de vezels van de kleding, waardoor het zacht uit de trommel komt. Bij hardnekkige vlekken is het verstandig deze eerst voor te behandelen, bijvoorbeeld met ossengalzeep. Masseer de vlekken licht in en laat het een paar minuten intrekken.

In de trommel…

Tegenwoordig hebben alle moderne wasmachines wel een ‘wolwasprogramma’ van dertig graden. Maar waarom is juist dit programma geschikt voor het wassen van wol? Het wolwasprogramma laat de temperatuursverandering langzaam verlopen. Dit voorkomt dat de wol ‘schrikt’ en krimpt. De centrifugesnelheid is lager dan bij een normaal wasprogramma, zo wordt de kleding niet uitgewrongen. Bovendien duurt het programma korter. Hoewel wij groot voorstander zijn van volle trommels om energie te besparen, is dat bij het wassen van wol niet verstandig. Wol heeft namelijk meer water nodig, een halfvolle trommel is ideaal!

…of met de hand

Vaak wordt aangeraden wol met de hand te wassen. Maak hiervoor een lauw sopje (max. 30˚C) met een klein scheutje Seepje vloeibaar. Het wassen met de hand kun je in dit geval het beste doen met knijpende bewegingen. Door te wrijven maak je de stof juist kapot. Spoel de kleding na afloop met lauw water, maar laat het nooit langer dan 5 minuten weken.

Lekker laten liggen

Als echte waskampioen maak je natuurlijk al amper gebruik van een droger! Ook voor het drogen van wol is dat ding niet geschikt. Wol wasgoed kun je het beste op een handdoek, in de juiste vorm liggend laten drogen. Probeer te voorkomen dat het in direct zonlicht ligt, wol is namelijk niet bestand tegen de zon wanneer het nat is.

Win, win win…

Zo, nu kun je met een gerust hart aan de slag met wol wassen! Om deze blog super tof af te sluiten, geven we deze prachtige sjaal van Granny’s Finest weg. Net als Seepje streven zij naar een mooiere wereld. Granny’s Finest voorkomt eenzaamheid onder senioren door het organiseren van wekelijkse handwerkclubs. Onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers kunnen senioren hun hobby uitoefenen en ontstaan er nieuwe vriendschappen. De materialen waar Granny’s Finest mee werkt worden daarnaast met zorg uitgezocht.

Wil jij deze prachtige sjaal Cor in crème wit winnen? We verloten ‘m onder onze nieuwsbriefinschrijvingen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nog veel meer wastips en nieuws rondom Seepje, zoals acties en (product)ontwikkelingen, schrijf je dan in voor ‘Een brief van Seepje’: www.seepje/nl/brief

← Terug naar overzicht