Bedankt voor al jullie steun!

Wauw, wat een super mooie reacties hebben we gehad op onze noodhulpactie. Meer dan 500 fans hebben meegedaan! Samen hebben we meer dan 8.000 euro opgehaald.

Nogmaals dank voor al jullie support. Op de hoogte blijven van deze actie? Schrijf je in voor ons briefje.

Nepal is in nood

Terwijl er in Nederland gelukkig steeds meer versoepelingen worden ingevoerd, kampt Nepal met een hoog aantal coronapatiënten. Ondanks de strenge lockdown, biedt de overheid geen coronasteun en dat heeft voor velen grote economische gevolgen. Eén van de zwaarst getroffen gebieden is Nepalgunj. Hier is de werkplaats gevestigd waar een groot gedeelte van de Seepje schillen wordt ontpit en gedroogd na ontvangst van boeren. Door contact met onze leverancier, schillenboerencoöperaties, ngo’s, en anderen in de regio, krijgt team Seepje een steeds beter beeld van de situatie. En één ding is wel duidelijk: we moeten iets doen.

Onze hulp

Ondanks dat we bij Seepje over het algemeen geloven dat het creëren van kansen (zoals werkgelegenheid) de meeste welvaart met zich meebrengt voor inwoners van ontwikkelingslanden, is er in een schrijnende situatie zoals deze op korte termijn noodhulp nodig om de pandemie te overleven.

Seepje werkt samen met een lokale organisatie genaamd ‘Group for Technical Assistance’, die een project hebben opgestart in de meest kwetsbare wijken van Nepalgunj. Ze staan in nauw contact met de overheid, gezondheidsfaciliteiten en andere hulporganisaties en hebben vastgesteld dat Seepje op dit moment het beste kan helpen met het:

 • Ondersteunen van mensen die door de lockdown weinig- tot geen inkomen hebben, door middel van primaire levensmiddelen zoals water en voedsel.
 • Ondersteunen van mensen die vanwege besmetting in quarantaine zitten, door middel van het voorzien in primaire levensmiddelen, verzorgingskits (met o.a. een zuurstofmeter, thermometer, maskers en ontsmettingsmiddel) en contact met gezondheidsdeskundige.

Vragen

Hieronder vind je het antwoord op een aantal mogelijke vragen. Heb je een andere vragen over onze noodhulp, het pakket of iets totaal anders? Neem contact met ons op!

 • Hoe is de situatie in Nepal precies?

  De eerste corona-golf in 2020 leek oorspronkelijk mee te vallen in Nepal en er werden weinig besmettingen gemeld. Echter is er sinds april 2021 een enorme toename aan besmettingen. Door de beperkte testcapaciteit ligt het werkelijk aantal besmettingen nog vele malen hoger dan de officiële cijfers.

  Het is zelfs zo schrijnend, dat de IC’s helemaal vol liggen en er een enorm tekort is aan zuurstoftanks. Ook de vaccinatiestrategie komt niet van de grond, omdat er bijna geen vaccins beschikbaar zijn gesteld voor Nepal. Dit resulteert in een veel langere tweede golf en druk op de medische capaciteiten.

  Daarnaast voert de overheid een streng lockdown beleid in de hoop dat het aantal besmettingen hierdoor daalt. Het probleem hierbij is dat er geen sociaal vangnet is, of coronasteun zoals wij het kennen, voor de mensen die hierdoor niet kunnen werken of hun bedrijf hebben moeten sluiten. De meest kwetsbare hebben het daarom zwaar.

 • Heeft deze situatie invloed op de beschikbaarheid van Seepje?

  Nee, daarover hoef je je geen zorgen te maken! Er is wereldwijd nog altijd veel vraag naar hygiëne producten, maar doordat we grote voorraden aanhouden en goede relaties hebben met leveranciers, raken onze producten niet zomaar uitverkocht.

  In november en december is het superschillen oogstseizoen, waarna er op de werkplaats het verwerken van de schillen (ontpitten en drogen) plaatsvindt. Aan het begin van het jaar is dus het meeste werk voor Seepje al verricht! Toen was de situatie in Nepal nog een stuk stabieler. Om het hele jaar door werkgelegenheid te kunnen bieden worden er niet alleen superschillen, maar ook andere producten verwerkt op de werkplaats. Deze wordt zoveel mogelijk opengehouden, zodat werknemers hun inkomsten behouden. Er worden uiteraard wel extra maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen.

 • Waarom geen hulp aanbieden in Nederland?

  Ondanks de coronasteun en vaccinaties in Nederland, zijn er ook hier veel mensen die het zwaar hebben als gevolg van de pandemie. Om die reden hebben we in april vorig jaar ruim 4.000 producten gedoneerd hebben aan de Voedselbank in Nederland. Echter is er in Nepal helemaal geen sociaal vangnet of coronasteun vanuit de overheid.

  Met onze Seepjes proberen we iets goed te doen voor iedereen in de keten, van de kanjers op de sociale werkplaats tot de boeren in de Himalaya. Op dit moment hebben zij onze hulp ‘t hardst nodig.

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Schrijf je net als 18.000 Seepje fans in voor onze brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Schrijf je net als 18.000 fans in op de Seepje brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling. Doe je mee?

[mc4wp_form id=”12110″]

Misschien later

Een brief van Seepje

Schrijf je net als 18.000 fans in en ontvang een handzeepje cadeau bij besteding van €25

[mc4wp_form id=”12110″]