Schoner én mooier

Seepje wast, poetst en boent de wereld schoner én mooier! We maken de beste was- en reinigingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals de Sapindus mukorossi vrucht. Je weet wel, die schuimende superschillen! Altijd zoeken we samen de beste balans tussen jouw was- en poetservaring als fan en de positieve impact die we met onze producten realiseren..

Waar wil je meer over lezen?

Fair TradeMilieuvriendelijk

Eerste Fair Trade was- en poetsmerk van Europa

We streven een positieve impact na op alle betrokkenen in de Seepje keten. We zijn lid van de World Fair Trade Organization, en daarmee ‘t eerste Fair Trade was- en poetsmerk van Europa! Bijzonder? Wat ons betreft zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn om rekening te houden met de impact van een product op anderen.

Lees meer

De zeep van de Sapindus mukorossi schil geeft onze Seepjes hun unieke reinigingskracht! Deze groeit in overvloed aan bomen in de Himalaya! Zo hebben we in 2019 meer dan 4 miljoen schillen ingekocht tegen een eerlijke prijs. Maar het kan nog veel beter! We werken momenteel aan:

●      Meer direct contact met individuele boeren en eventuele coöperaties. Zo weten we zeker dat die eerlijke prijs zich laat doorvertalen in een leefbaar inkomen voor alle betrokkenen. We hebben het afgelopen jaar meerdere nieuwe leveranciers aangesloten, met hen bouwen we aan een lange termijn relatie waarbij transparantie centraal staat.

●      Trainingen voor boeren om hun werkomstandigheden te verbeteren, marktpositie te versterken en productie (van schillen én andere gewassen) te verhogen.

●      Bomenplantproject: afgelopen juli hebben we maar liefst 1.500 Sapindus boompjes geplant, die over een jaar worden uitgedeeld aan geïnteresseerde, kleinschalige boeren.

En natuurlijk staan we onze partners bij wanneer het even tegenzit… Zoals tijdens de coronacrisis, waarbij we reeds geplaatste orders vooruit hebben betaald, terwijl deze vanwege de lockdown niet uitgeleverd konden worden. En heb je de ‘Wassen voor Nepal’ campagne meegekregen, die we hebben opgezet na de aardbeving in Nepal in 2015? We hoorden dat de werkplaats gedeeltelijk was ingestort en onze schillenboer en zijn mensen het zwaar hadden. Samen met onze Seepje fans zamelden we binnen een week meer dan 30.000,- euro in. Daarmee hebben we 1.300 mensen van tenten, medicijnen, water en voedsel kunnen voorzien.

Certified B Corporation Aan de hand van de 10 WFTO principes, zullen we de komende jaren verbeteringen doorvoeren die bijdragen aan een duurzame en transparante superschillen keten. Zij zullen middels onafhankelijke audits onze voortgang monitoren. Het streven naar verminderde ongelijkheid, lagere niveaus van armoede en sterkere gemeenschappen, is daarnaast ook een belangrijk doel van de B Corp gemeenschap waar Seepje onderdeel van is.

Op weg naar 100% natuurlijk

We innoveren en lopen voorop in het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Meer dan 99% van onze ingrediënten is van natuurlijke oorsprong. Dat vinden we belangrijk, want het gebruik van fossiele grondstoffen is eindig.

Lees meer

Bij het selecteren en ontwikkelen van onze natuurlijke ingrediënten, staan drie dingen hoog in ‘t vaandel: de herkomst van ingrediënten, jouw gezondheid en de gevolgen voor het milieu. In totaal vervangen we, met alle Seepjes bij elkaar flink wat synthetisch was- en poetsmiddel! Zo besparen fossiele grondstoffen, zoals aardolie.

We gebruiken alleen 100% natuurlijke geurstoffen in onze producten, en onze wasverzachter is de eerste die 100% natuurlijk én Vegan is verklaard. Dit soort effectieve innovaties zijn beschikbaar voor alle andere producenten om te gebruiken. Gaaf, toch?

Op onze verpakkingen vind je alle ingrediënten terug, met daarbij de normale-mensen-vertaling. Is het Ecocert-logo je weleens opgevallen? Dit internationale keurmerk bevestigt dat meer dan 99% van onze ingrediënten van natuurlijke oorsprong is. Precies weten wat erin zit? Wij zijn er open over.

Ingrediënten

Ook de natuur profiteert

Door een eerlijke prijs te betalen voor onze natuurlijke grondstoffen, creëren we waarde voor de natuur. En da’s belangrijk. Zo blijven bijvoorbeeld de Sapindus bomen in Nepal en India behouden, en wordt het voor boeren interessanter om bomen te planten

Lees meer

In 2019 hebben we meer dan 765 bomen gebruikt voor de oogst van de Seepje superschillen. Elk van die bomen neemt toch mooi even 21,8 kilo CO2 per jaar op.

Het oogsten van natuurlijke ingrediënten is alleen positief als dit op een duurzame manier gebeurt. Een eerlijke prijs biedt ruimte om ecosystemen, en daarmee leefgebieden en biodiversiteit, te respecteren. En dat is essentieel, als we de ingrediënten op de lange termijn willen kunnen blijven gebruiken.

Wij willen ons hiervoor inzetten, bij elk ingrediënt dat we gebruiken. En dat begint bij onze superschillen uit de Himalaya! Waar we dit jaar samen met de boeren willen kijken naar de mogelijkheden van het op een duurzame en verantwoordelijke manier planten van extra bomen.

We gebruiken zelfs lokaal afval als grondstof, zoals de sinaasappelschillen van Albert Heijn. Die blijven achter na het persen van een sapje en bevatten waardevolle grondstoffen. Sluit je aan bij onze Reddingsbrigade:

Red mee

Dat scheelt: CO2-uitstoot

Seepje kost minder energie om te maken, minder energie om uit het afvalwater te filteren en dan compenseren we ook nog ‘ns voor ons transport in samenwerking met The GoodShipping Program.

Lees meer

Hoe natuurlijker ’n ingrediënt, hoe minder het ingrediënt bewerkt hoeft te worden. Dat scheelt in de uitstoot van CO2! Daarbij worden alle ingrediënten uit het water gefilterd door waterzuiveringsinstallaties. Bij gebruik van Seepje is het afvalwater aanzienlijk schoner! Het kost dus minder energie om het afvalwater te zuiveren.

Onze superschillen worden op basis van duurzame biobrandstof van de haven in India naar Nederland vervoerd. Dit zijn 2e generatie biobrandstoffen, gemaakt van afval- of reststromen. Seepje koopt deze biobrandstof in via The GoodShipping Program, en zij stellen deze beschikbaar aan de scheepvaartindustrie. Met alleen al het transport besparen we jaarlijks zo’n 1.400 kg CO2-uitstoot. Hoe dit precies werkt, lees je hier:

Duurzaam transport

97% gerecycled plastic

We kiezen onze verpakkingsmaterialen bewust en belasten het milieu zo min mogelijk. In 2019 hebben we 39.864 kilo plastic gered. Dat kun je vergelijken met meer dan een miljoen plastic tasjes!

Lees meer

De flessen van Seepje worden gemaakt van ingeleverd plasticafval, met name in de gemeente Rotterdam. Het ingeleverde plastic wordt gescheiden, waarna er een granulaat (kleine korreltjes) van wordt gemaakt. Deze korreltjes worden omgesmolten en vermengd met 3% kleurtoevoeging. Tadaa, daar is onze Seepje fles! Ook na gebruik kan de fles opnieuw gerecycled worden.

Het duurzame ontwerp van de fles is inmiddels bekroond met meerdere internationale design awards, zoals de Red Dot Design-award.

Was jij met schillen? Het is belangrijk dat de schillen zelf droog blijven, daarom zit er een biologisch afbreekbaar plastic zakje omheen, gemaakt van polymelkzuur.

De bijdrage van onze kanjers

Zo’n 15 mensen met een beperking werken op de sociale werkplaats met veel plezier voor Seepje. Zonder de betrokkenheid van deze kanjers, zouden onze Seepjes gewoon niet hetzelfde zijn.

Lees meer

Van het afwegen van de schillen op precies 150 gram, tot het vullen van de flesjes met etherische olie: ze kunnen ’t allemaal. Seepje werkt inmiddels samen met drie sociale werkplaatsen in Nederland. Hier wordt niet gekeken naar beperkingen maar naar talenten: wat kan iemand juist wel heel goed? Deze eigenschappen worden benut in het werk dat zij verrichten en samen vormen ze een veelzijdig team. De werkzaamheden dragen bij aan hun zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en sociaal contact. Maak hier kennis met de kanjers:

Onze kanjers

Dierproefvrij en Vegan

Wij zijn dol op dieren. We hebben zelfs een kantoorhond: Beertje! Al onze producten zijn dierproefvrij en de meesten zijn geregistreerd door de Vegan-society.

Lees meer

De Seepje superschillen, wasverzachters, allesreinigers en afwasmiddelen zijn geregistreerd door de Vegan-society. Dat betekent dat ze geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten.

En dierproeven? Nee! Voor al onze producten geldt dat ze vrij zijn dierproeven: we eisen dat de ingrediënten die we gebruiken dierproefvrij zijn en controleren hier actief op bij onze leveranciers en in hun keten. Voor cosmetica zoals handzeep is dit wettelijk verplicht.

Bonte Jaarverslag

De positieve impact die we nastreven zit in de kern van onze producten, we meten ons succes eraan af! Benieuwd hoeveel was- en poetsbeurten we samen in 2018 hebben gedaan? Wat de hoogte- en dieptepunten waren? Download hieronder ons Bonte Jaarverslag!

Jaarverslag 2019Jaarverslag 2018Jaarverslag 2017Jaarverslag 2016

Doe je mee?

Seepje wast, poetst en boent de wereld schoner én mooier! We zijn zo dol op wassen en poetsen dat we er brieven over schrijven. Wil jij net als 18.000 Seepje fans maandelijks een briefje ontvangen? Schrijf je dan hieronder in:

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Schrijf je net als 18.000 Seepje fans in voor onze brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Schrijf je net als 18.000 fans in op de Seepje brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling. Doe je mee?

[mc4wp_form id=”12110″]

Misschien later

Een brief van Seepje

Schrijf je net als 18.000 fans in en ontvang een handzeepje cadeau bij besteding van €25

[mc4wp_form id=”12110″]